Hogy jobban megértsd a mozgásterápiás technikákat, tisztáznunk kell mi is a fascia. Fascia= kötőszövet. A fascia kötőszövetes pólya, sűrű kollagén rostok. A fascia stabilizál, mobilizál és véd a külső behatásoktól. Megtalálhatóak a testedben mindenhol, izmokban, belső szervekben, idegrendszerben, érhálózatban, vázrendszerben.
Feladata a test burkolása, folyadék áramlás biztosítása, tápanyagok sejtekhez juttatása, anyagcsere végtermékek elszállítása, szalagok, izmok, inak, belső szervek egymáson való akadálymentes elcsúszása. Ha nincs rendben a fasciád (kiszárad, letapad, összenő, kiszakad, elcsavarodik, heges) létrejönnek diszfunkciók, mozgásbeszűkülés, fájdalom. Elég összetett és nagyon fontos feladatot lát el.

Központi szerepük megértéséhez az embrióig kell visszanéznünk. Mikor még pár napos sejthalmaz vagyunk, létrejön a 3 csíralemez, amikből a fascia kialakul. Először a kötőszövet jön létre, és ebbe fog belenőni minden, a csontok, a szervek, izmok stb. Szóval nem ezek köré nő a fascia, hanem ő jön létre először és minden más később nő bele. Tehát mindent összeköt mindennel az egész testedben. Nem lehet szétszedni, egységben kell gondolkodni. Ha a pólód össze gyűrőd a köldöködnél, az a válladnál is megfeszül. Pontosan ez zajlik a testedben is.

A fascia gazdag idegvégződésekben, fájdalomérző receptorokban és ezek közvetlen összeköttetést adnak a vegetatív idegrendszerhez. Mondhatjuk, hogy a legnagyobb érzékszerved a fascia.

Szóval amire rájöttek, az az, hogy a fascia hihetetlen fontos az emberi test számára. Tested 30%-át teszi ki. Egy nagyon komplex rendszer. Csak dióhéjban írtam eddig a fasciakról, de remélem, érzékeltettem mennyire fontos a szerepük, az egészségük.

Hogyan tudod védeni a fasciád? Igyál sokat, mozogj sokat, ne ülj, feküdj sokat, tanuld meg a fascia tornát, nyújtásokat és mozogj, mozogj, mozogj. Traumák, sérülések után még fontosabb. Felejtsd a jegelést, pihentetést. Gondolj csak bele, mikor egész nap ülsz, milyen nyomóerő hat a combodnál, farizmodnál a kötőszövetre. Sok-sok órán át, napokon, éveken keresztül. Vagy az íróasztalra görnyedsz. Csak idő kérdése mikor meszesedik, tapad össze fascia. Ha ez még magában nem okoz fájdalmat, elég egy rossz mozdulat, vagy egy durvább edzés, amit már nem bírnak a lerövidült, kiszáradt, összetapadt kötőszövetek, és jön a fájdalom. De a fájdalom jó. Figyelmeztet, hogy baj van, és cselekvésre ösztönöz. Szerencsére a testünk hihetetlen módon képes regenerálni magát. Sőt még pontosan meg is tudjuk mutatni, hogy hol és mi a baj. Ha megértjük ezt a testbeszédet már tudjuk is mit kell tenni.

Erről szól az FDM.

Stephen Typaldos osteopata és sürgősségi orvos az FDM kialakítója. Miközben a sürgősségi osztályon dolgozott, megfigyelte, hogy különböző betegek a fájdalmaikat ugyanúgy mutatják, ugyanaz a testbeszédük. 6 csoportot állított fel a gesztikuláció alapján, és ezt mind különböző kötőszöveti diszfunkcióhoz, elváltozáshoz kötötte, és kifejlesztette a kezelési technikáikat.

Egyszerűbben: Ha fáj valamid, megmutatod nekem, és elmondod mit érzel, én pedig ez alapján eldöntöm, melyik diszfunkcióval van dolgunk, és technikát választok hozzá. Nagyon gyors, nagyon hatékony módszer ez.

Az FDM jelen pillanatban elismerten a legsikeresebb manuálterápiás fájdalomcsillapító módszer.